ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Καταγράφοντας αλλά και βιώνοντας καθημερινά την επιτακτική ανάγκη για δράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καρκίνου και το οικείο περιβάλλον τους, δημιουργήθηκε το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ.

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας, εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στόχος μας είναι η υποστήριξη ογκολογικών ασθενών και του οικείου περιβάλλοντός τους.

Όραμά μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, αλλά και η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας, με απώτερο σκοπό την κοινωνική ευημερία των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.

Δεδομένου ότι ο τομέας της υγείας πλήττεται καίρια στερώντας αρκετές φορές το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών σε ίση πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, την υγειονομική φροντίδα και υποστήριξη, το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ φιλοδοξεί και υλοποιεί δράσεις που καλύπτουν τα κενά και τις ανάγκες αυτές.

Μέλημά μας είναι να πάρουμε τον ασθενή από το χέρι, να προχωρήσουμε μαζί και με την χρήση κατάλληλης φροντίδας και εξειδικευμένων υπηρεσιών να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του, να αποφύγουμε καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού του, να μειώσουμε τα έξοδα που επιβαρύνεται η οικογένεια του για την ασθένεια και να επαναφέρουμε στο μέγιστο δυνατόν τις ισορροπίες στο σπίτι του ασθενούς.

To ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ επιδιώκει να καλύψει το θέμα της ενημέρωσης και της πρόληψης σε μία διττή κατεύθυνση: ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και την δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και μετουσίωση των μέσων θεραπείας και τα θεαματικά αποτελέσματα αυτών σε απτή γνώση και θωράκιση προς όλους.

Εμείς στο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ πιστεύουμε ότι “δεν μπορούμε να μην μπορούμε” και οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

 

 

ΟΡΑΜΑ

Ο καρκίνος είναι μία δοκιμασία του σώματος και της ψυχής που δοκιμάζει την υπομονή και επιμονή των ασθενών αλλά και του οικείου περιβάλλοντος. Μετά την διάγνωση ο ασθενής καλείται να εντάξει τη γενική παρακολούθηση στη ζωή του και να επαναπροσδιορίσει θέσεις, αξίες, τάσεις και προτεραιότητες.

Όραμα μας στο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ είναι η “αναχαίτηση” της νόσου μέσα από την ενημέρωση, πρόληψη και πρώιμη διάγνωση, καθώς και η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας και υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας και της κοινωνικής προσαρμογής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Στόχος μας η υποστήριξη συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης του ασθενούς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή του στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, περιορίζοντας την ανάγκη παραπομπής του σε δομές κλειστής φροντίδας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε ώστε να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού, καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Αλλά…Ζω, άρα αλλάζω οφείλει να είναι η πρώτη σκέψη όλων μας και να χαρακτηρίζεται από έναν συνειδητοποιημένο τρόπο ζωής, στον οποίο η Αγάπη, η Φροντίδα και ο Σεβασμός για τους ασθενείς και το περιβάλλον τους γίνεται αναγκαία καθημερινότητα για όλους.

“Η ενημέρωση για την έγκαιρη πρόληψη και την σημασία της στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών αποτελεί κομβικό σημείο της καθημερινότητάς μας στο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ, μαζί με την εξατομικευμένη κοινωνική υποστήριξη και την υποστήριξη ογκολογικών ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η επόμενη μέρα έπεται και … δεν θ΄αργήσει… γιατί αγάπη για τον άνθρωπο, σημαίνει είμαι εκεί, δίπλα σου, στα δύσκολα και μπορεί οι μέρες που ζούμε να είναι δύσκολες, ειδικά για όσους δοκιμάζονται, αλλά … όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”

Χριστίνα Νομικού – Πρόεδρος

 

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Tο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ εξασφάλισε εντελώς δωρεάν την δυνατότητας 2ης ιατρικής γνωμάτευσης και 2ο αποτύπωμα βιοψίας.

Στο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ εστιάσαμε στην σημασία της 2ης γνώμης, και για τον σκοπό αυτό συνάψαμε συμφωνίες με διακεκριμένους ιατρούς και ογκολογικά κέντρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, εν μέσω οικονομικής κρίσης με τις ευπαθείς ομάδες να πλήττονται στο μέγιστο, έμφαση δόθηκε στην κοινωνική υποστήριξη των ασθενών. Οι εθελοντές μας αναλαμβάνουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, επαφές με τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των ασθενών αποφορτίζοντας έτσι την οικογένεια από επιπρόσθετο βάρος στην καθημερινότητά της.

Στο ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ γίνεται καταγραφή των περιστατικών εξασφαλίζοντας το ιατρικό απόρρητο σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, δίνοντας πρόσβαση σε ιατρούς αποκλειστικά με την συγκατάθεση του ασθενή, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και τις χρονοβόρες και δαπανηρές για τον ασθενή διαδικασίες.

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ έρχεται να προσφέρει λύση και ανακούφιση.

 

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ διοικείται από 3μελές διοικητικό συμβούλιο και το στελεχώνουν 7 εξειδικευμένα στελέχη και 29 έμπειροι εθελοντές.
Η διαχείρηση γίνεται από έμπειρη ομάδα έργου και τα οικονομικά μας αποτελέσματα ελέγχονται, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία του έργου μας και την διαφάνεια στην λειτουργία μας.

Plan – Do – Access – Review

Η πρωταρχική ιδέα για την ίδρυσή του ανήκει στην πρόεδρο Χριστίνα Νομικού, μετά από διάγνωση καρκίνου σε άτομο της οικογένειάς της.

«Μαζί με την διάγνωση ξεκίνησε και ο άνισος αγώνας με αντίπαλο τον χρόνο και την γραφειοκρατία  για την αποκατάσταση του ασθενή στο πλαίσιο που αυτό ήταν εφικτό. Ομολογουμένως χρειάστηκε πολλές φορές να «ξανα» εφέυρω τον τροχό για μπορέσω να προχωρήσω, ενώ παράλληλα έπρεπε να φροντίζω και την ιατρική αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, κρύβοντας επιμελώς τις δικές μου αγωνίες και ανησυχίες. Έδινα τον δικό μου αγώνα, ενώ ο ασθενής έδινε τον αγώνα του για την ίδια του την ζωή.»

Χριστίνα Νομικού, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, με πολυετή εμπειρία στο Business Development στον χώρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Πτυχιούχος Ιατρικής Ψυχοπαθολογίας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ασθενών καρκίνου στο Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ομιλεί Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Μητέρα 2 παιδιών.
Διαπιστευμένη διασώστρια Πρώτων Βοηθειών και ενεργό μέλος των:

  • American Cancer Society
  • Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas)
  • Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
  • European Cancer Organization
  • European Society of Medical Oncology
  • Actionaid και
  • Φίλων του Δάσους – Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

 

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ δραστηριοποιείται μέσα από προσωπική εργασία των μελών του και το ενεργό δίκτυο εθελοντών που διαθέτει.

 

  Ιδρυτικά μέλη   3 άτομα
  Γενικός Διευθυντής   1 άτομο
  Διαχειριστής Έργου   1 άτομο
  Ψυχολόγοι   4 άτομα
  Κοινωνική Λειτουργός   1 άτομο
  Εθελοντές   27 άτομα

 

Ο Γενικός Διευθυντής είναι επιλεγμένο μέλος του ΔΣ, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό προγραμμάτων & δράσεων. Δίνει αναφορά στο ΔΣ και είναι υπεύθυνος για την Εταιρική Εικόνα, Συνεργασίες, Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία. Επίσης συνεργάζεται με τους Ειδικούς Συμβούλους και τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο Διαχειριστής Έργου, απευθύνεται στον Γενικό Διευθυντή και είναι υπεύθυνος για θέματα διοίκησης και διαχείρισης (επίβλεψη δράσεων, συνεργασία με προμηθευτές, τηλεφωνικό κέντρο). Επίσης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του φορέα με όλα τα τμήματα.

Οι Ψυχολόγοι μας είναι πιστοποιημένοι ψυχολόγοι και είναι υπεύθυνοι για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους. Ο καθένας λειτουργεί αυτόνομα κι όλοι αναφέρονται στον Συντονιστή Ψυχολόγο. Ο συντονιστής ψυχολόγος αναφέρεται στον Διαχειριστή και στον Γενικό Διευθυντή.

Η Κοινωνική Λειτουργός είναι υπεύθυνη για την Κοινωνική Υποστήριξη των ασθενών, για τον συντονισμό και την εκπαίδευση των εθελοντών μας και δίνει αναφορά στον διαχειριστή έργου.

 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) – Καταστατικό Ίδρυσης