ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

 

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται στον προστάτη αφύσικα κύτταρα. Αυτά τα αφύσικα κύτταρα μπορεί να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και μερικές φορές να απλωθούν έξω από τον προστάτη σε κοντινές ή μακρινές περιοχές του σώματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού επιζούν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή. Ωστόσο, ο καρκίνος υψηλού βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Κατάλληλη διαχείριση αποτελεί το κλειδί.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

 

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 

 

 

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού και κάθε τύπος αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Ο γιατρός μπορεί να σας μιλήσει για την «κατάσταση των υποδοχέων» του καρκίνου του μαστού. Αυτό περιγράφει εάν ο όγκος μπορεί να αναγνωρίσει σήματα που λένε στα κύτταρα του όγκου να αναπτυχθούν. Οι πιο συχνοί τύποι της κατάστασης των υποδοχέων είναι:

 • Θετικός για υποδοχείς οιστρογόνων ή ER+
 • Θετικός για υποδοχείς προγεστερόνης ή PR+
 • Θετικός για HER2 ή HER2+

Η κατάσταση των υποδοχέων ενός όγκου βρίσκεται από ένα δείγμα καρκινικών κυττάρων που λαμβάνεται από τον όγκο (αυτό ονομάζεται «βιοψία»). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γνώση της κατάστασης των υποδοχέων σημαίνει ότι η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχει το άτομο και να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία για να δώσει σε κάθε ασθενή τις καλύτερες πιθανότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Τι είναι ο θετικός για υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) και ο θετικός για υποδοχείς προγεστερόνης (PR+) καρκίνος του μαστού;

Περίπου 80 από τους 100 καρκίνους του μαστού είναι ER+ και 65 από τους 100 είναι PR+. Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα στη βιοψία έχουν υποδοχείς για τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη.

Τι είναι ο θετικός για HER2 (HER2+) καρκίνος του μαστού;

Μια κατάσταση υποδοχέα HER2+ σημαίνει ότι οι υποδοχείς HER2 «υπερεκφράζονται» στην επιφάνεια των κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός υποδοχέων.

Οι υποδοχείς HER2 λένε στα κύτταρα να αναπτυχθούν, οπότε η παρουσία πάρα πολλών από αυτούς τους υποδοχείς μπορεί να προκαλέσει την πολύ γρήγορη ανάπτυξη ενός κυττάρου και την έναρξη της ανάπτυξης ενός όγκου.

Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού ή TNBC;

Η διάγνωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού σημαίνει ότι οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι υποδοχέων που είναι γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού (οιστρογόνο, προγεστερόνη και HER2) δεν υπάρχουν στον όγκο. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε περίπου 10–20 από κάθε 100 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μπορεί ορισμένες φορές να είναι πιο επιθετικός και δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 

 

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 

Τι είναι ο Καρκίνος του Δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται από τα επιδερμικά κύτταρα.
Οι τρεις κυριότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι:

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος και αναπτύσσεται από τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας. Ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι αργός, ενώ δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του δέρματος εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκού εξανθήματος με αγγείωση και εντοπίζεται στις περιοχές του προσώπου, του αυτιού και του λαιμού. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να είναι επίπεδο, να ξεφλουδίζει, ενώ το χρώμα του να είναι όμοιο με αυτό του δέρματος ή πιο σκούρο. Σε σύγκριση με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, η αντιμετώπισή του γίνεται πιο εύκολα.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Είναι ο δεύτερος σε σειρά πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου του δέρματος και αναπτύσσεται από τα ακανθοκύτταρα της επιδερμίδας. Τα ακανθοκύττταρα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας. Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του δέρματος. Ωστόσο, συνήθως εμφανίζονται στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο όπως είναι το πρόσωπο, το κάτω χείλος, τα χέρια, το αυτί κ.α. Όπως το βασικοκυτταρικό, έτσι και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σπάνια δημιουργεί μεταστάσεις. Ο τρόπος που εκδηλώνεται συνήθως έχει μορφή βλάβης από τον ήλιο, όπως αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, ρυτίδες και έλλειψη ελαστικότητας.
Το μελάνωμα
Αποτελεί τον πιο σπάνιο αλλά πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος και αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (που παράγουν τη μελανίνη) του δέρματος. Το μελάνωμα εμφανίζει έντονα προειδοποιητικά σημάδια. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής συνήθως απευθύνεται άμεσα σε εξειδικευμένο γιατρό, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωσή του. Το μελάνωμα εμφανίζεται με σπίλους (ελιές) ακανόνιστου σχήματος και μεγάλης γκάμας χρώματος, σκουρόχρωμες κηλίδες (καφέ) και όζους δέρματος.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος είναι:

Έκθεση στον ήλιο – Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και άρα μεγαλύτερες πιθανότητες για την εμφάνιση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος.
Solarium (τεχνητό μαύρισμα) – Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, το solarium εκθέτει το δέρμα στην ακτινοβολία και μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές του ήλιου.
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα – Αυτό μπορεί να προέρχεται από χρόνιες ασθένειες ή λοιμώξεις, όπως είναι ο ιός HIV (AIDS) ή από εξασθενημένο οργανισμό π.χ. λόγω χημειοθεραπείας ή ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής.
Ηλικία – Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την κύρια ομάδα ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος.

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

 

Τα συμπτώματα στους τύπους καρκίνου του δέρματος εκδηλώνονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην υπεριώδη ακτινοβολία (πρόσωπο, χέρια, αυτιά, λαιμός, πόδια).

Στην περίπτωση των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων τα συμπτώματα είναι ελάχιστα. Συχνά ο τρόπος εκδήλωσής τους μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση. Η μορφή του μπορεί να είναι:

Μια λευκή κηλίδα που δίνει την αίσθηση ότι το δέρμα τεντώνεται και γυαλίζει.
Κηλίδα με κόκκινη απόχρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και κνησμό.
Πληγή που αιμορραγεί, εκκρίνει υγρό και μπορεί να δημιουργήσει καύκαλο.
Όζος που συχνά μοιάζει με ελιά. Έχει χρώμα ροζ, καφέ ή κοκκινωπό και γυαλίζει.

Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο και εμφανίζονται με τη μορφή:

Ερυρθών κηλίδων με ακανόνιστο σχήμα, που συχνά προκύπτει αιμορραγία.
Ανοιχτής πληγής που αιμορραγεί και εκκρίνει υγρό, ενώ επιμένει για αρκετό καιρό.
Βλάβης με υπερυψωμένο σχηματισμό και σκληρή επιφάνεια.

Το μελάνωμα εκδηλώνεται με σπίλους, οι οποίοι στο προκαρκινικό στάδιο ονομάζονται δυσπλαστικοί σπίλοι και εμφανίζουν μεταβολές στη μορφή τους. Έτσι, οι σπίλοι γίνονται ασύμμετροι, χωρίς σχηματισμένα όρια, το χρώμα τους μεταβάλλεται και συνήθως είναι μεγαλύτεροι από το 1 εκατοστό. Σπάνια οι σπίλοι εξελίσσονται σε καρκίνο του δέρματος.

 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση για τους τύπους καρκίνου του δέρματος πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα στηριχθεί στη συμπτωματολογία και θα εξετάσει τη μορφή των δερματικών εκδηλώσεων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με αφαίρεση μέρους της πάσχουσας περιοχής, το οποίο θα δοθεί για βιοψία.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση του μελανώματος, η διάγνωση βασίζεται στον οδηγό των ABCDE (5 πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου):

Asymmetry (ασυμμετρία στο σχήμα)
Border (ασαφή όρια)
Color (ανομοιομορφία του χρώματος)
Diameter (Διάμετρος)
Evolving (η εξέλιξη και μεταβολή του σπίλου)

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

 

Για την πρόληψη από τον καρκίνο του δέρματος το κυριότερο μέτρο που πρέπει να πάρουμε είναι ο περιορισμός έκθεσης στον ήλιο. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να παραμένουμε στη σκιά, να καλύπτουμε το σώμα μας με ρούχα, να φοράμε καπέλο, να κάνουμε εξετάσεις του δέρματος τακτικά.
Επίσης, η καλή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

 

 

Πηγή: drsevastiadis.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος.Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του.

 

 

Παράγοντες Κινδύνου

 

 

Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπορούν να αποφευχθούν.

 

 

Συμπτώματα

 

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος της κύστης δεν δίνει συμπτώματα, εκτός από αιματουρία. Το κακό, μάλιστα, είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα, μοναδικό, επεισόδιο αιματουρίας και μετά τα ούρα να είναι καθαρά.Έτσι, ο ασθενής το ξεχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και πάνω από έτος, και, όταν ξαναπαρουσιαστεί επεισόδιο αιματουρίας, ο καρκίνος έχει προχωρήσει.Το πιο σημαντικό είναι με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα να ακολουθεί άμεσα επίσκεψη στον Ουρολόγο.

 

Πρόληψη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

 

Ο όρος «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία κακοήθων όγκων που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα, αμυγδαλές και στοματοφάρυγγα, λαιμό (τράχηλο), λάρυγγα, σιελογόνους αδένες, μύτη και παραρρίνιους κόλπους.Παγκοσμίως υπολογίζονται 380.000 θάνατοι και 550.000 περιστατικά από τέτοιους όγκους κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ (αναφέρονται διότι έχουν θεσμοθετημένο όργανο ακριβούς καταγραφής των ασθενών) ο Καρκίνος της Κεφαλής και Τραχήλου μετράει περίπου το 3% των κακοηθειών με 63.000 περιστατικά το χρόνο και 13.000 θανάτους ενώ στην Ευρώπη το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζονταν σε 4%.Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες με μια αναλογία που ποικίλει από 2:1 έως και 4:1. Στην Ευρώπη και τη χώρα μας συχνότερος από αυτούς τους όγκους είναι ο καρκίνος του λάρυγγα και του φάρυγγα.

 

Παράγοντες Κινδύνου

 

 

 

Ο ιός HPV συσχετίζεται περισσότερο με τον Καρκίνο του Στοματοφάρυγγα και συνδέεται με τις σεξουαλικές συνήθειες όπως τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Η λοίμωξη με τον ιό EBV έχει σχέση με τον Καρκίνο του Ρινοφάρυγγα που δεν είναι πολύ συχνός στη χώρα μας. Η χρόνια έκθεση της ανώτερης αεροπεπτικής οδού σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλαστικές ή προκαρκινωματώδεις βλάβες του βλενογόννου που τελικά να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης τέτοιων όγκων, που πλέον παρατηρούνται ακόμα και σε ασθενείς 20 ή 30 ετών- ειδικά οι όγκοι στοματοφάρυγγα που σχετίζονται με τον ιό HPV.

 

Συμπτώματα

 

 

Επίσης μορφώματα που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή διογκώσεις στο δέρμα καθώς και σε όλη την περιοχή του προσώπου ή του τραχήλου, πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό για αξιολόγηση και περαιτέρω διερεύνηση με την κλινική εξέταση και πιθανόν με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις και πιθανόν με λήψη βιοψιών.

 

 

 

Πρόληψη

 

 

Η εξέλιξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων έχει οδηγήσει σε πρώιμη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, με βελτίωση της επιβίωσης και ελπίδες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Το κλειδί πάντα είναι η συνεργασία με τον ιατρό και η έγκαιρη διάγνωση – χωρίς όμως πανικό!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φεβρουάριος- Μήνας Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης κατά του Καρκίνου.

Σε αυτήν την σελίδα,για τον μήνα Φεβρουάριο, θα ανεβάζουμε καθημερινά χρήσιμες πληροφορίες και facts, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον μήνα ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου.

 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #1
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #2
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #3
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #4
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #5
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #6
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #7
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #8
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #9
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #10
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #11
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #12
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #13
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #14
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #15
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #16
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #17
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #18
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #19
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #20
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #21
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #22
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #23
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #24
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #25
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #26
 • jquery carousel slider
 • Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου #28
bootstrap image slider by WOWSlider.com v9.0